Skip Navigation LinksEtusivu > Ajankohtaista > Kiinteistölehti kapuaa vallan portaita
Kirjaudu sisään
34.229.24.100
Käyttäjätunnus
Salasana
17.3.2015

Kiinteistölehti kapuaa vallan portaita

Pian postiluukustasi putoava Suomen Kiinteistölehden tuore maaliskuun numero pureutuu paitsi taloyhtiön arkeen, myös siihen, mitä tulevaan eduskuntaan pyrkivät kansanedustajaehdokkaat ajattelevat.

Suomen Kiinteistölehti 3/2015

Kansan antamaa valtakirjaa vallan portaille ei saa noin vain. Niinpä lehti perinteisessä vaalikyselyssään tenttaakin valitsemiltaan eduskuntapuolueiden ehdokkailta, miten he suhtautuvat asumista ja taloyhtiöitä koskettaviin kysymyksiin. Näkemyksiään kertoo kahdeksan vastaajaa.

Vaalien alla ehdokkaille antaa ajattelemisen aihetta myös Suomen Vuokranantajien puheenjohtaja Jouni Lehtinen. Artikkelissa ”Asumisen kustannusten kasvu on pysäytettävä” hän nostaa esille sekä keskeiset tekijät, jotka vaikuttavat asumisen kalleuteen, että keinot, joilla kalliin asumisen ongelmia voi ratkoa. Lehtinen muistuttaa, että tavoite edullisemmasta asumisesta on yhteinen niin vuokranantajalle kuin vuokralaiselle. Lehtinen puuttuu myös automatiikkaan, joka vuodesta toiseen nostaa taloyhtiöiden vastikkeita. Hänen mielestään toistaiseksi vastikkeiden nousu on vain hyväksytty ja asiaa pidetty itsestäänselvyytenä.

- Näin asia ei kuitenkaan ole, vaan olisi korkea aika pyrkiä pysäyttämään vallitseva kehitys, Lehtinen vaatii ja kehottaa taloyhtiöiden omistajia eli osakkaita seuraamaan tarkasti sitä, mitä vastikkeillaan saavat.

Tuore lehti on vahvasti kiinni taloyhtiöiden arkipäivässä, kun se tapaa Vilhelmiina Lehdon. Tampereen yliopistossa terveystiedettä opiskeleva nuori nainen kertoo, ettei tiennyt mitä tuleman piti, kun hän pari vuotta sitten päätti osallistua asuintalonsa yhtiökokoukseen. Saman tien Lehto näet valittiin hallitukseen, jonka jäsenenä hän on siitä lähtien ollut. Lehto on virkistävä poikkeus siinä suuressa näkymässä, joka luo mielikuvaa taloyhtiöiden hallitusten kokoonpanoista. Kyselyiden mukaan alle 30-vuotiaita hallituksissa on vain viitisen prosenttia, mikä kielii siitä, että nuoret vierastavat hallitusvastuuta. Vilhelmiina Lehdon mielestä kuitenkin aivan suotta. Hän rohkaiseekin nuoria reippaasti mukaan taloyhtiöiden toimintaan – jo senkin takia, että näin pystyy valvomaan, miten omaa asuntovarallisuutta hoidetaan. Aiheesta enemmän artikkelissa ”Taloyhtiöiden hallitukset vaarassa ukkoutua”.

Kun menemme Tampereelta Turkuun, tapaamme Esko Valtaojan, joka tähtitieteilijänä on tottunut katsomaan asioita miljoonien vuosien perspektiivillä. Nyt tähtäin on kuitenkin asetettu lähemmäs hänen pureutuessa asumiseen ja ennustaessa sille valoisaa tulevaisuutta. Hän myös uskoo, että mm. fossiilisille polttoaineille löytyy korvaajia ja että kulutus suuntautuu aineellisesta aineettomaan.

Maaliskuussa ajatukset alkavat pakostakin siirtyä pihamaalle. Mutta pitäisikö pihallakin olla oma huoltokirjansa, jonka perusteella pysyttäisiin paremmin perillä siitä, mitä pihalle on tehty ja mitä seuraavaksi on tehtävä? Puutarhaneuvos Esko Alm on kehitellyt ajatusta pihan omasta huoltokirjasta. Keski-Suomeen perustamassaan yrityksessä hän on nähnyt, kuinka pihatiedot auttavat hoitotöissä ja niiden suunnittelussa.

– Ne helpottavat monta asiaa: säästävät arvailuilta ja kustannuksilta, Alm sanoo.

Nämä ja monet muut mielenkiintoiset ja ajankohtaiset aiheet löydät pian taloyhtiöiden oman julkaisun, Suomen Kiinteistölehden tuoreimmasta numerosta. Digiversion lehdestä voit lukea jo nyt, ja siihen pääset mm. osoitteesta www.kiinteistolehti.fi.

Tänä vuonna Kiinteistölehti juhlii 90-vuotista taivaltaan. Lehden juhlanumero on kaikille avoin digitaalinen lehti, jossa katsotaan historiaan lehdessä vuosikymmenien saatossa julkaistun aineiston kautta. Myös sen voit lukea osoitteesta www.kiinteistölehti.fi .