Skip Navigation LinksEtusivu > Kiinteistökulma > Näin taloyhtiöitä korjataan ja pidetään kunnossa vuonna 2015
Kirjaudu sisään
54.161.49.216
Käyttäjätunnus
Salasana

Näin taloyhtiöitä korjataan ja pidetään kunnossa vuonna 2015

Korjausrakentaminen taloyhtiöissä jatkuu vilkkaana taloustilanteesta huolimatta. Tämä käy ilmi Suomen Kiinteistöliiton vastikään julkaisemista Korjausrakennuttamisbarometrin tuloksista. Kyselyyn vastasi reilut 2 100 hallituksen jäsentä, isännöitsijää ja taloyhtiöaktiivia ympäri Suomen.

Yli puolella taloyhtiöistä meneillään korjaushanke

Tänä keväänä lukuisten taloyhtiöiden pihoilla ja porraskäytävissä kaikuvat korjaushankkeiden äänet: kaksi kolmasosaa barometriin vastanneista ilmoitti, että heidän taloyhtiössään on meneillään jokin korjaushanke. Korjaushankkeita käynnistetään tänä vuonna suunnilleen yhtä paljon kuin viime vuonna.

Barometrin mukaan nykyinen taloustilanne ei juurikaan vaikuta korjaushankkeiden toteuttamiseen taloyhtiöissä. Tätä mieltä oli lähes 80 prosenttia vastaajista.


Pihoja, putkia ja ikkunoita korjataan eniten

Yleisimpiä korjauskohteita taloyhtiössä ovat barometrin perusteella pihat, vesi- ja viemärijärjestelmät sekä ikkunat ja ulko-ovet. Tänä vuonna pihakorjauksia on käynnissä 12 prosentissa, putkiremontteja 11 prosentissa ja ikkuna- ja ovikorjauksia 10 prosentissa kyselyyn vastanneista taloyhtiöistä. Muita yleisiä korjauskohteita ovat vesikatto, julkisivut, sähkö- ja lämmitysjärjestelmät, asuntojen kylpyhuoneet, parvekkeet sekä hissit.

Samat korjaukset pysyvät yleisinä myös lähitulevaisuudessa. Barometrin mukaan vuosina 2015–2019 taloyhtiöissä tehdään etenkin piha- ja julkisivuremontteja. Peräti kolmasosa barometriin vastanneista ilmoitti, että heidän taloyhtiöönsä on tulossa piharakenteisiin kohdistuva remontti. Ikkuna-, julkisivu- tai vesikattoremontti on tulossa yli neljäsosaan taloyhtiöistä.

Myös putkia ja huoneistojen kylpyhuoneita korjataan ahkerasti tulevina vuosina: viidesosa barometriin vastanneista ilmoitti, että tällainen remontti on tulossa heidän taloyhtiöönsä viiden vuoden sisällä.


Kunnossapidon suunnitelmallisuudessa parantamisen varaa

Korjaushankkeiden yleisyydestä huolimatta taloyhtiöiden kunnossapidon suunnitelmallisuudessa on parantamisen varaa. Vain reilulla puolella kyselyyn vastanneista ilmoitti, että heidän taloyhtiöllään on pitkän tähtäimen korjaussuunnitelma. Ainoastaan kolmannes taloyhtiöistä noudattaa selkeää korjausohjelmaa.

Toisaalta osassa taloyhtiöitä rakennusten kuntoa seurataan hyvinkin tarkasti. Lähes puolet barometriin vastanneista esimerkiksi kertoi, että sähkön, lämmön ja veden kulutusta seurataan säännöllisesti heidän taloyhtiössään. Kolmannes taloyhtiöistä on ottanut käyttöön myös huoltokirjan, jonka mukaisesti huollot ja korjaukset toteutetaan.

Taloyhtiön rakennusten kuntoa selvitetään barometrin mukaan melko aktiivisesti. Vastaajista kolmasosa kertoi, että heidän taloyhtiössään on tehty kuntoarvio. Neljäsosassa taloyhtiöitä on tehty myös ainakin yksi kuntotutkimus. Aiempaan verrattuna hieman ovat lisääntyneet energiakatselmukset – sellainen on tehty 15 prosentissa taloyhtiöistä.

Taloyhtiön suunnitelmallinen kunnossapito- ja korjaustoiminta on sekä yhtiön että osakkaiden etu. Hyvin hoidetussa taloyhtiöissä rakenteet ja järjestelmät pysyvät kunnossa ja asukkaat tyytyväisinä. Suunnitelmallinen kiinteistönpito on paras keino pitää huolta taloyhtiön ja sen kaikkien huoneistojen arvosta. Lue lisää huolto- ja tekniikka-aiheisista kirjoistamme >>

Lähde: Suomen Kiinteistöliiton Korjausrakentamisbarometri (kevät 2015)