Skip Navigation LinksEtusivu > Kiinteistökulma > Näistä asioista tunnistat hyvän vuokralaisen
Kirjaudu sisään
54.81.195.140
Käyttäjätunnus
Salasana

Näistä asioista tunnistat hyvän vuokralaisen

Jokainen ihminen on erilainen, mutta hyvällä vuokralaisella on muutamat tietyt ominaisuudet. Lue tästä, mitä nuo ominaisuudet ovat.

Hyvä vuokrasuhde

1. Kertoo vuokrasopimuksen kestoon vaikuttavat asiat

Jos vuokralainen kertoo ennen asunnon vuokrausta itsestään, elämäntilanteestaan ja siitä, kuinka kauan aikoo asua asunnossa, vuokranantaja voi paremmin arvioida, onko vuokralainen hänen asuntoonsa sopiva.

2. Käy tutustumassa asuntoon ennen vuokrasopimuksen tekemistä

Asioista välittävä vuokralainen käy tutustumassa asuntoon ennen vuokrasopimuksen tekemistä. Näin hän on tietoinen asunnon kunnosta ja varustuksesta.

3. On vuokranmaksukykyinen

Lienee sanomattakin selvää, että hyvän vuokralaisen luottotiedot ovat kunnossa ja hän on muutenkin ”vuokranmaksukykyinen”.

4. Haluaa tehdä vuokrasopimuksen kirjallisesti

Kirjallinen vuokrasopimus kannattaa tehdä aina, sillä suullisesta sopimuksesta on vaikea jälkikäteen todistaa, mitä on sovittu.

5. Käyttää asuntoa vain asumiseen

Jos asunto on vuokrattu vain asumistarkoitukseen, ei sitä saa käyttää muuhun, esimerkiksi verstaana tai työhuoneena.

6. Noudattaa talon järjestyssääntöjä

Hyvästä vuokralaisesta ei aiheudu ongelmia vuokranantajalle. Hänelle kannattaa tehdä talon järjestyssäännöt selviksi. Esimerkiksi musiikin kova kuuntelu keskellä yötä ja naapurien häiriköinti ei ole sopivaa.

7. Huolehtii, että asunto säilyy hyvässä kunnossa

Asunto säilyy hyvässä kunnossa vain, jos siinä tehdään säännöllisesti tietyt huoltotyöt. Vuokralaisen tulisi siis osata esimerkiksi avata wc:n lavuaarin hajulukko tai ainakin ongelmatilanteissa osata ottaa yhteyttä oikeaan paikkaan.

8. Ei tupakoi, eikä omista 20 kissaa

Haiseeko tupakankatku? Onko vaatteissa kissankarvoja? Vuokralainen tuo ne mukanaan asuntoon. Mieti etukäteen, haluatko asunnon olevan savuton tai lemmikitön.

9. Ei ota koko sukua asuntoon asumaan

Vuokralaisella on lain mukaan oikeus jakaa asunto vain tiettyjen henkilöiden kanssa. Äidin kummin kaiman työkaveri saa kyllä tulla vieraaksi – mutta ei pysyväksi asukkaaksi.

10. Irtisanoo vuokrasopimuksen hyvissä ajoin ja kirjallisesti

Irtisanomisessa on kätevä käyttää valmiita lomakkeita. Sellaisia saa valmiina esimerkiksi Kiinteistöalan Kustannus Oy:ltä.

Lue tarkemmin asunnon vuokraamisesta sekä vuokranantajan ja vuokralaisen oikeuksista ja velvollisuuksia kirjasta Hyvä vuokrasuhde.